Gamma-Laminaat

Home Improvement

De geschiedenis van GAMMA LAMINAAT begint in 1971. van een aantal materialen maakt men na een studiereis in Amerika kennis met het zogenoemde ‘home improvement center’ en besluit dit ook in Nederland te introduceren. Zij richten samen een vennootschap op en trekken Hans Steenman aan als directeur. Op 11 mei 1971 opent de eerste GAMMA-winkel in Breda. De belangrijkste doelgroep zijn de kleine aannemers, maar al snel blijkt dat deze niet komen. ‘Gewone’ klanten komen wél en dus wordt de groothandel detailhandel. Dit concept – een zelfbedieningswinkel voor de doe-het-zelver – is sindsdien niet meer gewijzigd.

Franchising
Uit Amerika komt ook de nieuwe organisatievorm: ‘franchising’. De GAMMA-bouwmarkten zijn eigendom van zelfstandige ondernemers, die zelf een locatie huren of kopen en zelf voor het pand en personeel zorgen. Franchisegever Intergamma zorgt voor de inrichting van de bouwmarkt, stelt het assortiment samen en doet de inkoop. Ook is Intergamma verantwoordelijk voor de publiciteit.

Groei
In de jaren 70 groeit de doe-het-zelfmarkt in Nederland enorm. De ene na de andere GAMMA-bouwmarkt wordt geopend. Succesfactoren zijn een goed vestigingsbeleid, sterke PR en centrale inkoop van producten tegen lage prijzen. Eind jaren 70 zet GAMMA de eerste stappen op de Belgische markt. In 1980 zijn er in Nederland en België in totaal 45 GAMMA-bouwmarkten.

Overname gamma laminaat
Als de markt in de jaren 80 stagneert, besluit Intergamma dat er verschillende soorten winkels moeten komen. Het neemt LANSER, een kleine keten van doe-het-zelf-zaken over en richt BOUWMAAT op: een bouwmaterialenhandel voor de kleine aannemer. De organisatie krijgt een divisiestructuur. De verschillende divisies hebben een grote mate van zelfstandigheid. In 1990 zijn er in Nederland 93 GAMMA-bouwmarkten, 5 BOUWMAAT-bedrijven en 8 LANSER-winkels. Er zijn ook nog 23 GAMMA-bouwmarkten in België.

https://www.gamma.nl/assortiment/l/vloeren/laminaat

Geïsoleerde Ondervloer voor laminaat
Een goede geïsoleerde ondervloer voor laminaat is heel belangrijk voor de duurzaamheid van de laminaatvloer. De ondervloer voor laminaat is trouwens ook belangrijk voor de geluiddemping en de slijtvastheid van je laminaatvloer. Voor je een ondervloer voor laminaat koopt, leggen we je uit waarom een goede ondervloer zo belangrijk is voor je laminaatvloer!

Ondervloer kopen
Als je een nieuwe laminaatvloer koopt, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een ondervloer kopen bij het laminaat is dan eigenlijk essentieel. Een goede ondervloer zorgt ervoor dat de laminaatvloer goed blijft liggen, niet gaat schuiven en dat de ondergrond waarop de ondervloer en het laminaat wordt gelegd, egaal wordt. Een egale ondergrond is belangrijk, want als je laminaatvloer ongelijk is, zal deze veel sneller slijten. Bovendien kunnen de planken van de laminaatvloer ongelijk liggen en dat is ook gevaarlijk voor jezelf! Het is natuurlijk niet prettig als je achter een plank blijft haken en je jouw voet open haalt of een splinter zou krijgen. Een ondervloer kopen bij je laminaatvloer is dus een vereiste voor een mooie, egale laminaatvloer.

Ondervloer kiezen
Welke ondervloer kies je? Dat ligt een beetje aan de ondergrond en welke mate van geluiddemping je wil hebben. Sommige woningbouwverenigingen eisen een bepaald niveau van geluiddemping. Bij een dergelijke ondervloer zit een certificaat dat bewijst dat de ondervloer voldoende geluid dempt. Wel zo handig! Heb je een vrij gladde ondergrond? Dan kan je een ondervloer kiezen voor je laminaat die niet heel dik is. En als je de vloer in de keuken wil leggen, dan is het misschien handig om een ondervloer te kiezen die ook waterdicht is. Moeite met een ondervloer kiezen? Wij kunnen je helpen! Neem gerust contact op of kom langs voor vrijblijvend advies.

Ondervloer aanbiedingen
Op zoek naar leuke ondervloer aanbiedingen? Bij sommige laminaatvloeren krijg je een gratis ondervloer. Vraag naar de aanbiedingen die we momenteel hebben lopen omtrent ondervloeren.

Goedkope ondervloer voor laminaat
Zelfs wanneer we geen aanbiedingen voor ondervloeren hebben lopen, hebben we altijd een goedkope ondervloer. Om het kopen van een nieuwe vloer zo leuk mogelijk te houden, garanderen we de laagste prijs van Nederland. Daar hoort ook een goedkope ondervloer bij. Zoek je nog een goedkope ondervloer? Neem dan contact op en dan helpen we je graag verder.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Laminaat

Gamma laminaat waar wordt het van gemaakt.De bovenste laag is de beschermlaag
Deze laag is een transparante papierlaag welke bewerkt is met melamine hars. Deze hars zorgt ervoor dat de papierlaag waterbestendig en zeer hard wordt. Hierdoor kan vocht zich moeilijk in de onderliggende lagen binnendringen en zorgt deze laag ook gelijk voor een barrière tegen de UV stralen. Zo wordt verkleuring voorkomen.

Bij de wat luxere laminaat vloeren wordt in deze laag ook de voelbare structuur toegepast, ook wel registered-embossed genaamd. Door deze behandeling voel je ook de structuur welke in de plank is uitgebeeld. Wat mij direct brengt op de 2e laag.

Decorlaag
Deze laag is niks anders dan een foto. Een Foto??? Ja idd een foto. Er worden grote prints gemaakt van een hout of tegel structuur en wordt door middel van hoge druk aan de eerste laag geperst. Wat je dus ziet is een foto van een plank, plavuis of een steen.

Op deze manier zijn ook allerlei andere uitingen mogelijk. Zo zijn er ook fabrikanten welke i.p.v. hout of steen design een print hebben van grindstenen of gewoon een effen kleur. En nu hoor ik je denken…. Kan ik dan ook mijn favoriete vakantiefoto’s laten printen?….. Ja dat kan gewoon. Echter zijn meestal de minimale bestel volumes een aantal duizenden vierkante meters. En of nou heel veel mensen zit te wachten op jouw vakantiefoto’s op de vloer???

De basis laag
Hier komt de stevigheid van de laminaatvloer vandaan. Het gaat hier om een HDF laag (High Density Fibreboard) HDF is de grote broer van MDF. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van MDF….. dit staat voor Medium Density Fibreboard. HDF platen zijn houtvezels welke onder zeer hoge druk worden geperst. De dichtheid van HDF bedraagt maar liefst tussen de 700 en 800 kg per m³. Dit maakt het een zeer sterke en betaalbare basis laag.

De geïsoleerde onderlaag: De onderste laag van de laminaatplank lijkt veel op de eerste laag. Dit is ook een papierlaag welke bewerkt is met melamine hars. Dit heeft 2 redenen. Ten eerste om het eventuele ligt optrekkende vocht/ condens te kunnen weren maar ook om de stabiliteit van de laminaatvloer te garanderen. Omdat de bovenste en de onderste laag gelijk zijn zullen de bewegingen in de plank in balans zijn en het kromtrekken minimaliseren. Ondanks dat de laag vocht werend is, is deze zeker niet geschikt om zonder dampfolie op vochtige ondergronden te plaatsen. Voor zulke situatie dien je altijd een ondervloer met dampfolie te gebruiken of een losse dampfolie.

Dus conclusie…..
Bestaat een laminaatvloer uit 4 lagen??? Het antwoord is nee. Meestal is dit wel zo en dit is wel de basis maar, er bestaan sommige laminaatvloeren met meer lagen. Zo zijn er ook vloeren waar een antistatisch laag is toegevoegd of direct met een ondervloer wordt geleverd.